четвртак, 3. март 2011.

Kajsija kao lek

Nutritijenti iz kajsije štite srce i oči, a biljna vlakna štite od teških bolesti poput raka...

Osim njihovog sjajnog ukusa i mirisa, kajsije su zdrave i bogate vitaminima. Kajsije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma  i beta karotena, pa pomaže organizmu da se odbrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, a takođe učestvuje u razvoju jačih zuba i kostiju te poboljšava vid.

Kinezi koriste kajsije kao lek i kao voće dugovečnosti, a od cveta kajsije prave parfeme.

Nutritijenti iz kajsije štite srce i oči, a biljna vlakna štite od teških bolesti poput raka. 
Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekt ima visok sadržaj beta-karotina i likopena koji štite LDL holesterol od oksidacije.

Vitamin A, koji je snažan antioksidans, štiti ćelije i tkiva od oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali, utiče i na bolji vid, jer slobodni radikali mogu oštetiti sočivo oka.

Degenerativan efekt slobodnih radikala ili oksidativni stres mogu voditi ka razvoju katarakte ili slabijem snabdevanju oka krvlju, što uzrokuje makularnu degeneraciju. Unosom vitamina A za 40 posto smanjuje se vjerovatnoća pojave katarakte.

Kajsije su i dobar izvor biljnih vlakana, koja povoljno utiču na digestivni trakt, pa su kajsije dobra prevencija protiv konstipacije ili pojave bolesti kao što je divertikoloza. Zahvaljujući celulozi i pektinima, služi kao blagi laksativ, a blago alkalnom reakcijom povoljno deluju na varenje ukoliko se jedu pre obroka.

Preporučljive su anemičnim osobama zbog visokog sadržaja gvoždja. Svež sok od kajsije koristi se kao lek protiv groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Povoljno deluje na kožu, pa bi ih trebalo jesti ukoliko patite od ekcema.

Napada ćelije raka

Kajsija je bogata i vitaminom B17- amigdalinom, koji pomaže u borbi protiv raka, jer uništava ćelije raka i pomaže u prevenciji njegove pojave. Amigdalin napada ćelije raka, tako što uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama.

Vitamin B17 se korist kao glavna terapija obolelih od raka u klinikama širom svijeta, pored ostalih netoksičnih lekova i odgovarajućeg načina ishrane.

Нема коментара:

Постави коментар